Želim biljke na radnom mestu

Naučno je dokazano da uređenje radnog prostora značajno doprinosi efikasnijem poslovanju svakog pojedinca u kompaniji. Uz pravi izbor kancelarijskog nameštaja i prirodnih materijala, svaki prostor može postati izvor motivacije i želje za uspešnom realizacijom projekata.

biljke na radnom mestu

Uređenje poslovnog prostora stvara određenu sliku o vašoj kompaniji. Vaši klijenti i poslovni partneri poželeće da ostvare uspešnu saradnju sa Vašom kompanijom ukoliko je radni ambijent prijatan, već nakon prve posete.

Oplemenjavanju radnog prostora doprinose sobne biljke, koje pored svoje dekorativnosti lista ili cveta, prečišćuju vazduh, smanjuju refleksiju sunčevih zraka, upijaju negativna zračenja iz računara i drugih uređaja, i pored svega toga povoljno utiču na zdravlje zaposlenih.

Sobne biljke pomoćiće zaposlenima da postanu optimistični i savladaju stres. Biljke će smanjiti nivo ugljen-dioksida u vazduhu, emitujući čist kiseonik. Poznatno je da nedostatak kiseonika u prostoru uzrokuje glavobolje, a zagađen vazduh doprinosi respiratornim infekcijama.

Biljke koje se najčešće koriste u kancelarijama su otporne i ne zahtevaju puno nege. Važno je odabrati biljne vrste koje nemaju veliku količinu polena u cvetovima i jak miris, kako ne bi izazvale alergijske reakcija kod zaposlenih, kao ni oštre izraštaje – trnje na stablu (izbegavanje fizičkih povreda na radu).

Uglavnom se biraju lisnodekorativne vrste (sanseverija, fikusi, filadendroni, difenbahije, dracene, hlorofitum) i cvetnice koje više meseci imaju prisutan cvet (muškatle, gerberi, lavanda, bosiljak).

Moguća je primena i paprati (nefrolepis, asparagus), palmi (areka), ali i kaktusa bez bodlji (npr. kaktus olovka, lat. Euphorbia tirucalli).

Prema feng-šui pravilima, određenje biljne vrste “donose sreću i novac”, a to su zamija (lat. Zamioculcas zamiiflora) i krasula (lat. Crassula ovulata).

Imajte u vidu da svaka od sobnih vrsta ima posebne zahteve za osunčanim ili senovitim mestom, količinom vode i prihranom koja joj je potrebna.

Važno je odabrati mesto za postavljanje saksije koje je stabilno i bezbedno, da se ne ometa kominikacija, odnosno kretanje u prostoru. Iz tog razloga, obično se biljke postavalju u ćoškovima kancelarija. Manje saksije mogu da se postave na prozorske parapete (ukoliko se prozori ne otvaraju). Biljke ne smeju da se postavljaju blizu grejnih uređaja. Moguće je držati biljke na radnom stolu, ukoliko ne zauzimaju previše mesta i ne ometaju rad zaposlenih.
Ukoliko Vam je potrebna konsultacija oko uređenja radnog prostora, dizajna enterijera, izbora sobnih biljaka i njihovo postavljanje u radni prostor, pozovite nas da Vam pomognemo.

Autor teksta: Dubravka Živković, master inženjer pejzažne arhitekture

april 2021.

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::