• Početna
  • Blog
  • Period isplativost investicije - uvođenje sistema za kontrolu vlage

Period isplativost investicije - uvođenje sistema za kontrolu vlage

Nakon date Ponude za uvođenje sistema za kontrolu vlage, prvo pitanje investitrora je "Ukoliko u ovom momentu uložimo sredstava, u kom momentu će se ova investicija isplatiti? Nakon koliko godina?"

Teško je dati precizan odgovor na ovo pitanje. Svaki projekat je indivudualan. Odvlaživači vazduha za projekat se određuju pre svega spram zapremine prostorije, odnosno količine vazduha koji je potrebno da se odvlaži, kao i spram zadatih željenih parametara (potrebna T i RH za rad).

Od arhitekture objekta zavisi cena celog sistema za kontrolu vlage: koliko metara instalacije (cevi, kanala) je potrebno, od tačne lokacije za postavljanje odvlaživača do mesta usisa/odvoda suvog/vlažnog vazduha van hale.

Sistem za kontrolu vlage usklađuje se sa postojećim sistemima, grejanja, hlađenja i ventilacije i ne sme da ometa proces rada samog postojenja.

Ono što je važno napomenuti investitorima je da kontrolom vlage dolazi pre svega do smanjenja troškova el. energije, smanjenjam oštećenja ambalaže, smanjenog broja povreda na radu, postiže se lakša i brža manipulacija, i sve to dovodi do boljeg kvaliteta samog proizvoda.  Sprečava se pojava kondenza, rđe na metalnim površinama, plesni i buđi, nastaje zdravija sredina za rad.  

Već pri prvom pokretanju sistema, nakon prvih sati rada, jasno se uočavaju promene u hali, sredina postaje čistija, sa manjom količinom vlage u vazduhu.

Kod hladnjača za period isplativosti direkto se upoređuje se količina leda koja se nagomilava na isparivaču, koja se mora otkloniti putem defrostinga u kg leda i cena takvog načina rada u poređenju sa cenom potrebnom za uklanjanje 1 kg leda sa adsorbcionim odvlaživačem.

U našim projektima za kontrolu vazduha uvek preporučujemo upotrebu vazdušnih zavesa u kombinaciji sa odvlaživačima vazduha. Razlog tome je što se postavljanjem vazdušnih zavesa ispred izlaza ka spoljnim sredinama, kao i između prostorija (predprostor-hladnjača) vlažnost vazduha umanjuje se za 80 – 90%. Vazdušne zavese predstavljaju posebnu stavku u investiciji.

Za sva pitanja u vezi sa projektovanjem i izvođenjem sistema za kontrolu vlage, uvek ste slobodni da nam se obratite. 

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::