ODVLAŽIVAČ VAZDUHA

Kontrola vlage u vazduhu sa Cotes odvlaživačima vazduha

Vlažnost vazduha je nevidljiva u prostoru. Njen uticaj ne uočavamo odmah, ali uočavamo posledice koje nam ostavlja prekomerna vlaga, a to su :

  • neprijatni mirisi u našem domu,
  • truljenje drvenog nameštaja,
  • korozija na metalnim površinama,
  • pojava plesni i buđ na zidovima,
  • pojava promenljivog kvaliteta proizvoda u svim industrijama (izrazito u mlekarskoj i prehrambenoj),
  • pojava kondenza na plafonima i vratima u postojenjima,
  • negativnan uticaj na ljudski organizam, respiratorne infekcije nastale brzim i lakim prenošenjem virusa i bakterija, teško disanje, alergije, slabost organizma, pad koncentracije, poremećaj termoregulacije tela, oslabljen imuni sistem.

cotes 800Identifikacija problema sa vlagom predstavlja ključni korak u rešavanju negativnog uticaja preterane vlažnosti vazduha. Ne postoji grana industije koja nije pogođena preterenom vlagom u vazduhu u postrojenjima proizvodnje, pakovanja ili skladišćenja. U hladnjačama pojavljuje se magla, led, formiraju se ledenice na plafonima, itd. U industriji sireva usled prekomerne vlage dolazi do pojave plesni u prostoru gde imamo zrenja sira i na taj način smanjen vek trajanja proizvoda. U pivarama nastaje problem lepljenja etiketa na flaše, korozija čepova, itd.

Bez obzira da li je stambeni ili industrijski objekat u pitanju, neophodno je korišćenje uređaja koji kontrolišu nivo vlažnost vazduha u prostoru. Vlagu možemo uklanjati na više načina kao što su kupovina apsorbera iz marketa, hemijskih preparata u spreju i sl. Možemo i primeniti profesionalne uređaje kao što su odvlaživači vazduha marke Cotes.

 

Princip rada Cotes odvlaživača vazduha zasniva se na adsorbciji molekula vodene pare. Naime kroz ovaj uređaj prolazi vazduh preko rotora čija površina je obložena silika gelom (koji adsorbije vlagu iz vazduha). Silika gel se u nekom trenutku zasiti vodenom parom i tada je potrebna takozvana  regeneracija rotora – dovodi se regenetativni zagrejani vazduh do rotora koji uklanja vodu sa rotora i odvodi iz sistema. Ceo proces uklanjanja vlage iz vazduha i regeneracije je kontinualan, jer prilikom rotacije ¼ rotora je u delu za regenraciju, dok je ¾ zaduženo za adsorbciju vlage.  Više informacija o principu rada dato je u našem naučnom članku "Tajne u savremenoj industriji" (objavljenom u časopisu KGH br 3/2020, str 293-296). Za razumevanje  uticaja vlažnosti vazduha potrebno je poznavanje osnovnih pojmova termodinamike kao što su tačka rose, apsolutna vlažnost, razumevanje Molijerovog dijagrama za vlažni vazduh.

Imajte u vidu da se prethodnih godina klima promenila na načina da pored povećane temperature postoji i izrazito velika vlažnost vazduha u letnjim mesecima. Visoku temperaturu osećamo i jako dobro kontrolišemo sa klima sistemima, zašto to isto ne bismo uradili i sa vlagom u vazduhu?

 

cotes svi modeli

Upotreba COTES-a moguća je u svim granama industije. Neophodni su u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, gde postoje strikni zahtevi kako za kontrolu temperature, tako i za kontrolu vlage.

Cotes odvlaživači vazduha imaju uređaje serije Cotes Mobile, koji mogu da se lako prenose. Koriste se u domaćinstima, manjim skladištima, brodovima, vodovodu, kao i na gradilištima, gde je potrebno da se brzo osuše okrečeni zidovi. Uz pomoć Cotes Mobile uređaja moguće je sušenje zidova u objektima nakon poplava.

Najčešće se koristi serija odvlaživača vazduha Cotes All-round, prevodimo je kao sveobuhvatna ili svestrana, jer su odvlaživači vazduha primenjivi svuda: u arhivama, muzejima, zgradama, konstrukciji mostova, sportskim objektima, prehrambenoj industriji, skladištima...

Moguće je koristi Cotes odvlaživaće vazduha i u plastenicima i staklenicima za proizvodnju voća, povrća, ukrasnog cveća i drveća. Njihova primena smanjiće mogućnost da biljne vrste obole od različitih vrsta virusa, bakterija i gljiva, te sprečiti truljenje korena, stabla, ploda.

U komorama kod hladnjača naročito je opasna pojava leda i ledenica,  koja može uzrokovati povrede na radu. U ponudi Cotesa postoje posebni odvlaživači vazduha koji se koriste za hladne prostorije – hladnjače, serija Cotes Coldstore.

Cotes odvlaživači vazduha koriste se čak i u vetrogeneratorima, serija Cotes Wind Overpresure, kako bi se očuvala njihova metalna konstrukcija, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju “zelene”, obnovljive  energije.

Upotreba Cotes odvlaživača vazduha, bez obzira u kojoj gradni industriji se koriste, doprinose očuvanju kvalitetu proizvoda, lakšem pakovanju, smanjenje oštećenja ambalaže, bezbednom transportu do skladišta, smanjen broj povreda na radu, smanjenim troškovima i vremenu za održavanje higijene objekta. Sve to na kraju dovodi do povećanja profita i pre svega bezbedne radne sredine.

Slobodno nas kontaktirajte za sve nedomice, uvek smo raspoloženi da vam dostavimo sve dodatne informacije i bliže objasnimo sve u vezi sa kontrolom vlage u vazduhu.

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::