ODVLAŽIVAČ VAZDUHA

123

Kontrola vlage u vazduhu

Identifikacija problema sa vlagom predstavlja ključni korak u rešavanju negativnog uticaja preterane vlažnosti vazduha. Pojava neprijatnih mirisa, buđi, plesni, korozije, truljenja su svi pokazatelji da postoji preterena količina vlage u vazduhu. 

Vlaga loše utiče po ljudsko zdravlje, dolazi do čestih respiratornih infekcija, otežanog disanja, slabosti organizma, pada koncentracije, oslabljenog imunog sistema. Čovek se najprijatnije oseća ukoliko je okolna temperatura od 18 do 22 stepena C, a relativna vlažnost vazduha između 40 - 60 RH. Upravo te vrednosti temperature i vlažnosti vazduha se zahtevaju u životnom i radnom prostoru (kancelarije, hoteli...) kako bi se obezbedila zdrava i komforna sredina za život i rad. 

Želimo da podelimo sa Vama važnost kontrole vazduha. Ovim putem iznosimo samo kraće teze, a za opširnija istraživanja uvek ste slobodni da nas kontaktirate.

Da bi proizvodi sačuvali svoj kvalitet, neophodno je čuvati ih na određenoj temperaturi i vlažnosti vazduha, kako bi se sprečila dehidratacija. Ne postoji grana industije koja nije pogođena preterenom vlagom u vazduhu u postrojenjima proizvodnje, pakovanja ili skladišćenja. U hladnjačama pojavljuje se magla, ledi se kondenz, formiraju se ledenice na plafonima, itd. U industriji sireva usled prekomerne vlage dolazi do pojave plesni u prostoru gde imamo zrenja sira i na taj način smanjen vek trajanja proizvoda. U pivarama nastaje problem lepljenja etiketa na flaše, korozija čepova, itd.

Vlaga može da se uklani na više načina, uz pomoć: apsorbera, hemijskih preparata u spreju i sl. Možemo i primeniti profesionalne uređaje kao što su odvlaživači vazduha FISAIR.

Marca Fisair 320x200

Za razumevanje uticaja vlažnosti vazduha potrebno je poznavanje osnovnih pojmova termodinamike kao što su tačka rose, apsolutna vlažnost, razumevanje Molijerovog dijagrama za vlažni vazduh.

Upotreba odvlaživača vazduha moguća je u svim granama industije. 

U komorama kod hladnjača naročito je opasna pojava leda i ledenica,  koja može uzrokovati povrede na radu. Iz tog razloga neophodna je primena posebnih odvlaživača vazduha za hladne prostorije – hladnjače, model DFRIGO.

dfrigo100

Upotreba odvlaživača vazduha, doprinose očuvanju kvalitetu proizvoda, lakšem pakovanju, smanjenje oštećenja ambalaže, bezbednom transportu do skladišta, smanjen broj povreda na radu, smanjenim troškovima i vremenu za održavanje higijene objekta. Sve to na kraju dovodi do povećanja profita i pre svega bezbedne radne sredine.

Slobodno nas kontaktirajte za sve nedomice, uvek smo raspoloženi da vam dostavimo sve dodatne informacije i bliže objasnimo sve u vezi sa kontrolom vlage u vazduhu.

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::