ODVLAŽIVAČ VAZDUHA

Kontrola vlage u vazduhu

Identifikacija problema sa vlagom predstavlja ključni korak u rešavanju negativnog uticaja preterane vlažnosti vazduha. Pojava neprijatnih mirisa, buđi, plesni, korozije, truljenja su svi pokazatelji da postoji preterena količina vlage u vazduhu.  Vlaga loše utiče po ljudsko zdravlje, dolazi do čestih respiratornih infekcija, otežanog disanja, slabosti organizma, pada koncentracije, oslabljenog imunog sistema.

Ne postoji grana industije koja nije pogođena preterenom vlagom u vazduhu u postrojenjima proizvodnje, pakovanja ili skladišćenja. U hladnjačama pojavljuje se magla, ledi se kondenz, formiraju se ledenice na plafonima, itd. U industriji sireva usled prekomerne vlage dolazi do pojave plesni u prostoru gde imamo zrenja sira i na taj način smanjen vek trajanja proizvoda. U pivarama nastaje problem lepljenja etiketa na flaše, korozija čepova, itd.

Vlaga može da se uklani na više načina, uz pomoć: apsorbera, hemijskih preparata u spreju i sl. Možemo i primeniti profesionalne uređaje kao što su odvlaživači vazduha FISAIR.

Marca Fisair 320x200

Više informacija o principu rada odvlaživača vazduha dato je u našem naučnom članku "Tajne u savremenoj industriji" (objavljenom u časopisu KGH br 3/2020, str 293-296). Za razumevanje uticaja vlažnosti vazduha potrebno je poznavanje osnovnih pojmova termodinamike kao što su tačka rose, apsolutna vlažnost, razumevanje Molijerovog dijagrama za vlažni vazduh.

 

Upotreba odvlaživača vazduha moguća je u svim granama industije. Neophodni su u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, gde postoje strikni zahtevi kako za kontrolu temperature, tako i za kontrolu vlage.

U komorama kod hladnjača naročito je opasna pojava leda i ledenica,  koja može uzrokovati povrede na radu. Iz tog razloga neophodna je primena posebnih odvlaživača vazduha za hladne prostorije – hladnjače, model DFRIGO.

dfrigo100

Odvlaživači vazduha koriste se čak i u vetrogeneratorima, kako bi se očuvala njihova metalna konstrukcija, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju “zelene”, obnovljive  energije.

Upotreba odvlaživača vazduha, bez obzira u kojoj gradni industriji se koriste, doprinose očuvanju kvalitetu proizvoda, lakšem pakovanju, smanjenje oštećenja ambalaže, bezbednom transportu do skladišta, smanjen broj povreda na radu, smanjenim troškovima i vremenu za održavanje higijene objekta. Sve to na kraju dovodi do povećanja profita i pre svega bezbedne radne sredine.

Slobodno nas kontaktirajte za sve nedomice, uvek smo raspoloženi da vam dostavimo sve dodatne informacije i bliže objasnimo sve u vezi sa kontrolom vlage u vazduhu.

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::